Hedef Kitle Analizi Yapmak
Çoğu işletme için nihai Facebook reklam hedefi, e-Ticaret satışları veya gerçek mekanda faaliyet gösteren mağaza ziyaretleri yoluyla gelir elde etmektir. Ancak bu, her kampanyada bu nihai hedeflere odaklanmanız gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine, Facebook kampanyaları genellikle bir reklam hunisinin parçası olduklarında en iyi şekilde çalışır .
Bir reklam hunisi ile işletmenizi sürekli olarak yeni kişilerle tanıştırabilir, ürün ve hizmetlerinizle ilgilenmelerini sağlayabilir ve nihayetinde satış yapabilirsiniz. Bir satış konuşması yapmaya hazır olduğunuzda, hedef kitleniz satın almaya daha iyi hazırlanmış olacak ve bu da reklamlarınızın daha başarılı olmasını sağlayacaktır.
Bir Facebook reklam hunisi oluşturmak, maliyetlerinizi kontrol altında tutmanıza da yardımcı olabilir. Bunun nedeni, satış ve dönüşüm gibi dönüşüm hunisinin alt kısmındaki hedeflere sahip kampanyaların yürütülmesinin çok daha pahalı olmasıdır. Bu kampanyalardan birçoğunu kitlenizi ısıtmadan yürütürseniz, herhangi bir sonuç elde etmeden büyük olasılıkla çok para harcarsınız.
Buna karşılık, erişim ve bilinirlik gibi dönüşüm hunisinin üst kısmındaki hedeflere sahip kampanyaların yürütülmesi çok daha ekonomiktir. Bu kampanyalarla başlarsanız, daha pahalı, gelir odaklı kampanyalara geçmeden önce hedef kitlenizle bağlantı kurabilir ve ilgilerini çekebilirsiniz; sonuçta paradan tasarruf edebilir ve sonuçları optimize edebilirsiniz.
İşte bir Facebook reklam hunisine basit bir genel bakış:
- Bilinirlik: Öncelikle Marka Bilinirliği veya Erişim kampanyası hedefini kullanarak işletmenizi tanıtın
- Üzerinde Düşünme: Ardından, Trafik, Etkileşim, Uygulama Yüklemeleri, Video Görüntülemeleri, Mesajlar veya Potansiyel Müşteri Yaratma hedefini kullanarak ilgi yaratın
- Dönüşüm: Son olarak, Dönüşümler, Katalog Satışları veya Mağaza Trafiği reklam verme amacını kullanarak satışı gerçekleştirin
İçeriklerinizi Hedef Kitlenize Göre Uyarlamak
Hedeflediğiniz dönüşüm hunisi aşaması ne olursa olsun, kampanyanız yalnızca kampanya için oluşturduğunuz özel içeriğe sahip olmalıdır. Sağ?
Şart değil. Bazı durumlarda, kampanyanın amacına tam olarak uyan yeni içerik oluşturmak önemlidir. Ancak diğer durumlarda, mevcut organik içeriği yeniden kullanmak daha iyi bir fikirdir.
Olay şu: Çok fazla kitle araştırması yapmış olsanız bile, hedef kitlenizde hangi kreatiflerin veya mesajların yankı uyandıracağını her zaman tahmin edemezsiniz. Yalnızca reklamlar için kreatifler ve altyazılar oluşturmaya çok fazla kaynak yatırırsanız, çok fazla zaman ve para harcayabilirsiniz.
Zamandan ve paradan tasarruf etmek için, zaten işe yaradığı kanıtlanmış bir reklam öğesi kullanmayı düşünün. Yeni bir Facebook reklamı oluşturduğunuzda, sosyal medyada daha önce yayınladığınız organik bir gönderiyi yeniden kullanmak için Mevcut Gönderiyi Kullan seçeneğini belirleyin. Çok sayıda tepki, paylaşım veya yorum oluşturan bir gönderi seçin; başka bir deyişle, hedef kitlenizde yankı uyandıran içerik.
Facebook reklamınızı yayınladığında, gönderinin oluşturduğu organik etkileşimi otomatik olarak görüntüler. Tüm bu bağlılık , sosyal kanıt veya diğerlerinin işinize güvendiğinin ve sizinle ilgilendiğinin kanıtı olarak hizmet edebilir . Sonuç olarak, hedef kitlenizin reklamınızla etkileşim kurma olasılığı daha yüksek olabilir, bu da erişimi artırabilir ve kampanya sonuçlarını iyileştirebilir.
Reklam Kampanyalarınızı Hedeflemenizi Ayarlamak
Başarılı bir Facebook reklam hunisi oluşturduktan sonra, aynı kampanyaları uzun vadede yayınlamayı planlayabilirsiniz. Özellikle aynı kitleyi hedeflemeye devam ederseniz, zaman içinde aynı düzeyde sonuçlara ulaşmayı beklemek doğaldır.
Ancak, bir Facebook kampanyasını ne kadar uzun süre devam ettirirseniz, reklam yorgunluğuyla ilgili sorunlarla karşılaşma olasılığınız o kadar artar. Esasen, aynı reklamı aynı hedef kitleye defalarca gösterirseniz, onu görmekten sıkılırlar. Bunu görmezden gelip dönüşüm oranınızı düşürebilirler veya bunu haber kaynaklarından gizleyip olumsuz geri bildirimde bulunabilirler.
Reklam yorgunluğunu önlemek ve reklam dağıtımını optimize etmek için her kampanyanın yaratıcı öğelerini taze tutun. Mesajınızı iletmeye ve sonuç almaya devam ederken hedef kitlenizin ilgisini canlı tutmak için düzenli olarak yeni fotoğraflar, videolar ve altyazılar ekleyin.
Her versiyonun tamamen yeni bir konsept olması gerekmez. Bunun yerine, mevcut varlıklarda küçük değişiklikler yapabilir ve zaten iyi çalışan reklamlarda yinelemeler oluşturabilirsiniz. Örneğin, altyazı ifadesini biraz değiştirebilir, görüntü için farklı bir arka plan rengi kullanabilir veya videoya metin bindirmeleri ekleyebilirsiniz.
Reklam Bütçenizi Doğru Belirlemek
İdeal müşterileriniz, demografik bilgiler, ilgi alanları ve çevrimiçi davranışlar gibi pek çok benzer özelliği paylaşabilir. Ancak hedef kitleniz nispeten niş bir grup olsa bile, çeşitli reklamlara ve yerleşimlere farklı tepkiler verebilir.
Hedef kitlenizdeki herkes için işe yarayan bir reklam oluşturmak imkansızdır. Ancak, bireysel Facebook kullanıcıları için neyin en iyi olduğunu belirlemek ve öğelerin optimum kombinasyonunu sunmak için Facebook algoritmasına güvenebilirsiniz .
Facebook’un dinamik kreatif özelliğini açtığınızda, resimler, videolar, başlıklar, açıklamalar ve birincil metin dahil olmak üzere reklam öğelerinin birden çok sürümünü yükleyebilirsiniz. Ardından platform, istediğiniz sonuçları sağlama olasılığı en yüksek olan bileşenleri kullanarak reklamları otomatik olarak görüntüleyebilir.
Facebook Reklam Yöneticisi’nde “Kremayı Her Kişi İçin Optimize Et” seçeneğini etkinleştirirseniz , platform reklam öğelerinizde de küçük düzenlemeler yapabilir. Örneğin, platform, sonuçları optimize etmek için resimlerden otomatik olarak videolar oluşturabilir veya reklam öğelerinizi kırpabilir.
Dinamik kreatif özelliği, Facebook reklamlarını optimize etmek için harika olsa da, potansiyel bir dezavantajı vardır. Reklam Yöneticisi, reklam öğelerinin her bir kombinasyonu hakkında rapor vermek yerine sonuçları bir araya getirir. Bu, harika sonuçlar görebileceğiniz anlamına gelir, ancak tüm bu dönüşümleri sağlayan yaratıcı varlıkların tam karışımını belirleyemeyebilirsiniz.
Reklam Formatlarını İyi Seçmek
Reklamlarınızı optimize etmek istediğinizde, hedef kitlenizin Facebook’ta gördüğü yaratıcı öğelere ve yerleşimlere odaklanmak kolaydır. Ancak, potansiyel müşteriler reklamınızı tıkladıktan sonra olanların da sonuçlar üzerinde bir o kadar etkili olduğunu unutmamak önemlidir .
Reklamlarınızın çok fazla bağlantı tıklaması aldığını, ancak şaşırtıcı derecede az dönüşüm elde ettiğini fark ettiniz mi? Reklamlarınız potansiyel müşterileri web sitenize yönlendiriyorsa, kampanyanızın başarısı için harika bir açılış sayfası çok önemlidir. Açılış sayfanızı optimize etmek için yapabileceğiniz birkaç basit güncelleme aşağıda verilmiştir:
Reklam Metinlerinizde Dikkat Çekici Olmak
Facebook sayfanızda ve açılış sayfanızda aynı işletme adı ve logosu mu görünüyor? Marka renkleri ve stili reklamdan web sitesine taşınıyor mu? Tutarlı bir deneyim oluşturmak, müşterilerin markanıza güven duymasını kolaylaştırabilir.
Aynı mesajı tekrarla
Açılış sayfası, potansiyel müşterilerin reklamda gördüğü teklifi vurguluyor mu? Açılış sayfanızın potansiyel müşterilerin beklediği tüm bilgilere sahip olduğundan emin olun , aksi takdirde gerekenden çok daha yüksek bir hemen çıkma oranıyla karşılaşabilirsiniz.
Görsellerinizi Dikkat Çekici Hale Getirmek
Açılış sayfası ziyaretçilerinizin bundan sonra ne yapacakları konusunda kafası karışık mı? Potansiyel müşterilerin aradıklarını elde etmelerini mümkün olduğunca kolaylaştırın. Ekranın üst kısmına bir harekete geçirici mesaj (CTA) yerleştirerek , genellikle dönüşümleri artırabilirsiniz.
Reklamı Paylaşacağınız Zamanı İyi Seçmek
Facebook reklamlarınızı optimize etmek istediğinizde, bütçe dağılımı üzerinde daha fazla kontrole sahip olmanın daha iyi olduğunu varsaymak kolaydır. Sonuçta, pazarlama hedeflerinizi biliyorsunuz. Bütçenizi en iyi nasıl harcayacağınızı bilmeniz gerekmez mi?
Facebook Reklamları, her reklam seti için bütçe belirlemenize izin verse de, bu yaklaşım her zaman en iyi seçenek değildir. Kampanya bütçesi optimizasyonu ile süreçteki pek çok varsayımı ortadan kaldırabilir ve platformun sizin için matematiği yapmasına izin verebilirsiniz.
Temel olarak, kampanya bütçesi optimizasyonu, Facebook Reklamlarının mümkün olan en iyi performans için tüm kampanya bütçenizi tüm etkin reklam setlerine dağıtmasına olanak tanır. Bu, reklam seti bütçelerini manuel olarak ayarlamanıza gerek kalmadan reklam dağıtımını optimize etmek için reklam platformuna güvenebileceğiniz anlamına gelir.
Takip ve Analizleri Düzenli olarak Yapmak
Varsayılan olarak, Facebook reklam kampanyaları genellikle En Düşük Maliyetli (veya eşdeğeri) teklif stratejilerini kullanır. Maliyeti kontrol etmeden mümkün olduğunca çok sonuç almak istiyorsanız, varsayılan teklif stratejisi gayet iyi çalışır.
Peki ya başka bir teklif stratejisiyle daha fazla değer üretebilseydiniz veya ROAS’ınızı artırabilseydiniz? Mevcut diğer teklif stratejilerinden bazılarını test etmek, Facebook reklam sonuçlarınızı optimize edebilir.
Teklif stratejilerini kampanya düzeyinde ayarlayabilirsiniz (seçenekler, hedefinize ve uygunluğunuza göre değişebilir):
- Maliyet sınırı: Maksimum sonuç üretirken istediğiniz işlem başına maliyeti ayarlayın
- Teklif sınırı: Her reklam açık artırmasında verdiğiniz teklif miktarını kontrol edin
- Minimum ROAS: Her dönüşüm için elde ettiğiniz değeri en üst düzeye çıkarın
Reklam Kampanyalarınızı Sürekli Güncellemek ve Değiştirmek
Çoğu kampanya türü için Facebook, platformun reklamları en iyi sonuçları verme olasılıklarının en yüksek olduğu yerlere yerleştirmesine olanak tanıyan bir ayar olan otomatik yerleşimlerin kullanılmasını önerir. Bu, reklamlarınızın Facebook haber akışından Instagram Stories’e ve Audience Network’e kadar her yerde gösterilebileceği anlamına gelir.
Bazı durumlarda, mevcut Facebook reklam yerleşimlerinden bir veya ikisi önemli ölçüde daha iyi sonuçlara katkıda bulunabilir ve reklam kaynaklarınızdan daha değerli olabilir. Reklam Yöneticisi’ndeki Dökümler özelliğini kullanarak en iyi reklam yerleşimlerinizi bulabilirsiniz. Görüntülemek için bir kampanya seçin ve Kırılımlar açılır menüsünden Yerleşim’i seçin.
Ardından, tıklama oranı (TO), tıklama başına maliyet (TBM) veya 1.000 gösterim başına maliyet (BGBM) gibi metriklere göre sıralayın. Kampanya, erişim veya etkileşim gibi bir uygulama içi hedefi hedefliyorsa sonuçlara ve sonuç başına maliyete göre de sıralama yapabilirsiniz.
Yerleşimlerden herhangi biri diğerlerinden önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi mi? Gelecekteki reklam setlerini oluştururken, reklamlarınızı yalnızca en iyi performans gösteren konumlarınızda görüntülemek için manuel yerleşimler özelliğini kullanabilirsiniz.
Reklam AB Testleri Yapmak
Hedef kitlenizden bazıları diğerlerinden çok daha iyi performans gösteriyor mu? En iyi performans gösteren segmentlerinizi bulmak ve önceliklendirmek için yukarıda özetlenen aynı iş akışını takip edebilirsiniz.
Reklam Yöneticisi’nde bir kampanya seçin ve Kırılımlar menüsünden Yaş, Cinsiyet veya Bölge gibi bir demografik ölçüm seçin. Ardından, en düşük BGBM, TBM, TO veya diğer önemli metriklere sahip segmentleri bulmak için sonuçları yakından inceleyin.
Not: iOS14 değişiklikleri nedeniyle, bu yalnızca trafik veya bağlantı tıklamaları almayı amaçlayan kampanyalar için geçerlidir. Müşteri adayı oluşturma veya satın alma amaçlı kampanyalarda çalışmaz.
Mevcut kayıtlı kitlelerinizi ayarlamak veya yenilerini oluşturmak için içgörülerinizi kullanabilirsiniz. Facebook kampanyalarınızı kimlerin gördüğü üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak için benzer hedef kitlelerinize seçme parametreleri de ekleyebilirsiniz.
Reklam İstatistiklerini Doğru Okumak ve Yorumlamak
Ayrıntılı hedefleme, demografiye ve ilgi alanlarına dayalı olduğundan, şirketinizin müşteri profiline uyan kişileri hedeflemek için idealdir. Bu, onları farkındalığı artırmaya ve erişimi genişletmeye odaklanan dönüşüm hunisinin üst kısmındaki kampanyalar için iyi bir eşleşme haline getirir.
Ancak kampanya hedefleriniz dönüşüm hunisinde ilerledikçe, ayrıntılı hedefleme kitleleri pek uygun olmaz. Bunun yerine, içeriğinizle ilgilenen veya işletmenize ilgi gösteren kişileri yeniden hedeflemek çok daha etkilidir .
Şirketinizinki gibi veri kaynaklarıyla özel kitleler oluşturarak yeniden pazarlama yapabilirsiniz :
- E-Ticaret sitenizden veya müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) aracınızdan müşteri listeleri
- Sitenizdeki belirli sayfaları ziyaret etmiş kişiler dahil olmak üzere web sitesi
- İşletmenizi takip eden veya içeriğinizle etkileşimde bulunan kişiler dahil olmak üzere Facebook sayfası veya Instagram hesabı
- Göz atan veya satın alma işlemi gerçekleştiren kişiler dahil olmak üzere Facebook mağazası
Kampanyanız için Katalog Satışları reklam verme amacını kullanırsanız, reklam seti düzeyinde yerleşik bir yeniden hedefleme seçeneğine de erişebilirsiniz. Ürünleri görüntüleyen veya alışveriş sepetine ekleyen kişilere reklam gösterebilir ve mevcut müşterilere ek satış veya çapraz satış yapabilirsiniz.
11. Benzerlerle erişiminizi genişletin
İyi yapılandırılmış bir Facebook reklam hunisi ile yeni potansiyel müşterilerle bağlantı kurmaya ve onları işletmenizle tanıştırmaya devam edebilirsiniz. Ancak sonunda, hedef kitlenizdeki en uygun fiyatlı kişilerin tümüne ulaşabilir, bu da reklam maliyetlerinizin artmasına neden olabilir.
Reklamlarınızı hedef kitlenize benzeyen daha fazla kişiye ulaştırmak için Facebook Reklamlarının benzer seçeneğini kullanın. Benzerlerle, özel kitlelerinizden birini kaynak olarak seçebilir ve Facebook’un aynı özellikleri paylaşan kişileri otomatik olarak bulmasını sağlayabilirsiniz.
En iyi sonuçlar için, hedeflemek istediğiniz dönüşüm hunisi aşamasına uygun kaynak kitleler kullanın. Katalog Satışları gibi dönüşüm hunisinin en altındaki bir hedef için, mevcut müşterilerinize veya en değerli müşterilerinize dayalı özel bir hedef kitle kullanabilirsiniz.
Benzer hedef kitlelerinize her zaman reklam seti düzeyinde ince ayar yapabileceğinizi unutmayın . Benzer bir kitle eklediğinizde, Lookalike Expansion ile kitleyi daha da büyütebilir veya yaş aralıkları, cinsiyetler ve ayrıntılı hedefleme parametreleri seçerek daraltabilirsiniz.
12. Seçilen kitleleri hariç tutun
Reklamlarınız ne kadar çok dönüşüm sağlarsa, mevcut müşteri havuzunuz o kadar genişleyecektir. Bazı durumlarda, mevcut müşterilere ek satış ve çapraz satış yapmak veya yeniden stok yapma zamanı geldiğinde onlara yeniden pazarlama yapmak isteyebilirsiniz.
Ancak diğer durumlarda, mevcut müşterilere reklam sunmak reklam bütçenizi boşa harcar. Reklam hedeflemenizi optimize etmek için, yeterli değer sağlamayan kitle segmentlerini hariç tutun.
Özel veya benzer kitlenin tamamını hariç tutmak istiyor musunuz? Reklam seti düzeyinde, Özel Kitleler altındaki Hariç Tut düğmesini tıklayın ve hedefleme havuzundan çıkarmak için bir veya daha fazla kitle seçin.
Belirli bir bölgede yaşayan veya diğer ayrıntılı hedefleme parametrelerine uyan kişileri hariç tutmak mı istiyorsunuz? Reklam seti düzeyinde veya Kitle Yöneticisi’nde, Ayrıntılı Hedefleme altındaki Hariç Tut düğmesine tıklayın. Ardından, kaldırılacak demografiyi, ilgi alanlarını veya davranışları seçin.
13. Dönüşüm etkinliklerine öncelik verin
2021’de Facebook Reklamları platformu, çoğunlukla iOS 14 ile ilgili kısıtlamalar nedeniyle dönüşüm izleme politikalarında çok sayıda güncelleme yaptı. Bu güncellemeler, erişim, farkındalık, katılım ve müşteri adayı oluşturma gibi uygulama içi hedefleri etkilemez. Ancak, web sitenizde veya uygulamanızda tamamlanan işlemler gibi üçüncü taraf dönüşümleri üzerinde büyük bir etkisi oldu.
iOS 14 kullanıcılarını hedeflemek ve dönüşüm kampanyalarınızdan doğru sonuçlar almak istiyorsanız, dönüşüm etkinliklerini yapılandırmanız ve önceliklendirmeniz gerekir. Facebook Pixel’i web sitenize yükleyerek başlayın . Ardından Facebook Events Manager’da Pixel’inizi bulun ve web olaylarını yapılandırmak için Toplu Olay Ölçümü sekmesine gidin.
Etkinlik Yöneticisi’nde, reklam kampanyalarında hedeflemek istediğiniz dönüşüm etkinliklerini eklemek için açılır menüyü kullanın. Ardından, en önemli olay listenin başında olacak şekilde bunları öncelik sırasına göre sürükleyip bırakın. Örneğin, Satın Alma veya Deneme Sürümünü Başlat’ı en yüksek öncelikli etkinlik olarak ayarlayabilirsiniz.
14. Doğru optimizasyon olayını seçin
Etkinlik Yöneticisi’nde dönüşümlere öncelik verdikten sonra, bunları Reklam Yöneticisi’nde optimize etmeye başlayabilirsiniz. Bu, Dönüşümler reklam verme amacını kullanarak bir kampanya yürüttüğünüzde, Facebook algoritmasına yayını tam olarak nasıl optimize edeceğini söyleyebileceğiniz anlamına gelir.
Tüm uygun öncelikli etkinlikleri reklam seti düzeyinde bulabilirsiniz. Ayrıca, sarı bir uyarı sembolü olan, önceliklendirilmemiş olaylar için optimize etme seçeneğine de sahip olduğunuzu unutmayın. Ama bu her zaman iyi bir fikir değildir. Öncelikli olmayan etkinlikleri hedeflemek, sonuçlarınızı sınırlayabilecek reklam yayınını tehlikeye atabilir.
Bir kampanyadan istediğiniz sonuçları göremiyorsanız, her zaman reklam setini çoğaltabilir ve farklı bir optimizasyon olayı seçebilirsiniz. Bazı durumlarda, nihai hedefinizden bir veya iki adım uzakta olan bir olayı (Satın Al yerine Sepete Ekle gibi) optimize etmek, Facebook algoritmasının teslimatı iyileştirmesine olanak tanır ve bu da genel olarak sonuçlarınızı artırabilir.
15. Reklam Yöneticisi ile A/B testleri yapın
Reklam setlerinizi nasıl optimize edeceğinizden emin değilseniz, Facebook reklam testi yapmak için her zaman Deneyler aracını kullanabilirsiniz . Bu araçla, kitleniz için neyin en iyi olduğunu görmek için tüm kampanyaları veya farklı reklam setlerini A/B testi yapabilirsiniz.
En iyi sonuçlar için, optimizasyon etkinlikleri, hedef kitle, yerleştirme, kreatif veya reklam türleri gibi bir fark dışında aynı olan reklam setleri oluşturmak için Facebook Denemeleri aracını kullanın. Ardından, kazananı belirlemek için sonuç başına maliyet veya TBM gibi temel metriği seçin.
Bölünmüş test sona erdiğinde, Facebook reklamlarınızı optimize etmek için ihtiyacınız olan verilere sahip olacaksınız. Elde ettiğiniz bilgileri gelecekte daha etkili kampanyalar yürütmek için de kullanabilirsiniz.
16. Otomatik kurallarla ölçeklendirin
Facebook reklam optimizasyonunun önemli bir kısmı, istediğiniz sonuçları güvenilir bir şekilde nasıl alacağınızı bulmaktır. Bu adımı tamamladıktan sonra, genellikle kampanyalarınızı ölçeklendirmek için iyi bir zamandır . Reklam Yöneticisi’nin otomatik kuralları sayesinde, önemli bir ölçeklendirme fırsatını kaçırmadığınızdan emin olabilirsiniz.
Otomatik kurallar ayarlamak için kampanya, reklam seti veya reklam düzeyindeki Reklam Yöneticisi’ndeki Kurallar düğmesini tıklayın ve Özel Kural’ı seçin. Ardından, başarılı bir kampanyayı ölçeklendirmek için parametreleri ayarlayın. Örneğin, bir kampanyanın sonuç başına maliyeti belirli bir eşiğin altına düştüğünde veya web sitesi satın alma ROAS’ı belirli bir miktarın üzerine çıktığında ölçeklendirme yapmak isteyebilirsiniz.
Eylem açılır menüsünde, Günlük Bütçeyi Arttırma Oranı veya Yaşam Boyu Bütçeyi Arttırma Oranı’nı seçin. Ardından, bütçeyi artırmak için yüzdeyi girin. Reklam setlerini öğrenme aşamasına geri göndermekten kaçınmak için, reklam bütçenizi her hafta ikiye veya üçe katlamak yerine nispeten ölçülü bir şekilde ölçeklendirmek genellikle en iyisidir.